Vier vormen van misbruik

Bijgewerkt: jun 23

Bij de term 'misbruik' denken we vaak meteen aan vormen van seksueel misbruik. Dat is één vorm, maar is nog ander grensoverschrijdend gedrag wat ook onder 'misbruik' valt. De reden waarom ik ze wil benoemen, is niet om etiketten en definities op mensen te plakken, maar wél om ze uit te nodigen zichzelf te ERKENNEN. Zonder erkennen van wat er ooit geweest is, is de keuze voor een ander en lichter leven heel moeilijk.


In mijn praktijk - waar ik werk vanuit de benadering van Acces Consciousness - onderscheid ik vier vormen van misbruik:


Seksueel misbruik Emotioneel misbruik Financieel misbruik Spiritueel misbruik

En wie mij kent en al met mij gewerkt heeft, weet dat ik mensen net voorbij alle definities in hun leven wil brengen, zodat ze nieuwe mogelijkheden gaan zien om lichter en gelukkiger te gaan leven. Toch ben ik ook heel erg van de erkenning. Sterker nog: erkenning is volgens mij essentieel om überhaupt dingen te kunnen veranderen in je leven. Als je niet eerst erkent wat er geweest is, zijn de andere stappen die je zet gebaseerd op drijfzand. Erkenning vergelijk ik altijd met een landbouwer die zijn akker ploegt. Hij maakt de aarde vruchtbaar, zodat de zaadjes wortel kunnen schieten en kunnen uitgroeien tot prachtige planten die ook vruchten gaan dragen. Dat doet erkenning ook met ons leven. En hoewel ik voorbij wil gaan aan alle definities, is het soms wel nodig woorden te plakken op situaties. Niet om erin te blijven hangen, maar net om te erkennen én er dus aan voorbij te gaan. In mijn visie is iedereen op de één of andere manier wel misbruikt. Nogmaals: ik wil mensen niets aanpraten, het is louter ter erkenning. Seksueel misbruik: -Elke vorm van grensoverschrijdend gedrag waarin seksuele impulsen de drijfveer zijn, dus niet alleen verkrachting, maar ook handtastelijkheden, schunnige taal, ... -Het kind getuige laten zijn van seksuele handelingen of foto's/beelden ervan

Emotioneel misbruik: -Een moeder die een kind haar liefde onthoudt als het niet voldoende presteert. -Een kind dat alleen aandacht krijgt als het zichzelf wegcijfert en stil is. -Een jonge tiener die gepest wordt door zijn klasgenoten. -Een kind dat weet heeft van een geheime relatie van één van de ouders, maar dat moet verzwijgen.

Financieel misbruik: -Ouders die zeggen dat het kind de oorzaak is van de financiële problemen in het gezin. -Een vriendje dat alleen maar vriend wil zijn als hij elke maand een cadeautje krijgt. -Een kind dat niet de kans krijgt zich te ontplooien, maar te horen krijgt dat het in zijn vrije tijd in het gezin moet werken om zo zijn bestaan te compenseren. Spiritueel misbruik: -Mensen diskwalificeren en daarbij God of andere spiritualiteit misbruiken. -Als kind te horen krijgen dat God je zal straffen. -Als deelnemer aan een traject te horen krijgen dat je niet voldoet aan bepaalde voorschriften. -Mensen die andere mensen spiritueel misbruiken, brengen schade toe door spirituele dogma's te hanteren. Elke vorm van misbruik laat sporen in het lichaam na. Het lichaam zal de zogenaamde misbruikenergie dragen en mensen die zich daar niet van bewust zijn, creëren een leven dat vormgegeven wordt vanuit de sporen van het misbruik. Dat verklaart ook waarom mensen die misbruik hebben gekend, vaak vallen op een zelfde soort partner of financiële problemen blijven hebben. Met andere woorden: blijven zitten waar ze zitten.

42 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven