Het leven van Bert

Bert. 62 jaar en terminaal. De kanker zit overal. Bert sterft alleen. Omdat er – zo zegt hij – ‘niemand voor hem is’.

‘Dat is nooit anders geweest.’, gaat hij verder. ‘Ik ben alleen geboren en zal alleen sterven.’

Hij zegt het zonder veel emotie. Later vertrouwt Bert me een stukje van zijn verhaal toe. Hoe hij zich thuis als kind altijd moest verstoppen om zichzelf in veiligheid te brengen. Meestal onder de trap. Daar kon hij onzichtbaar en alleen zijn. En wachten tot het weer stil werd in huis.

Op momenten dat Bert dan toch eens uit zijn schuilplaats tevoorschijn kwam, kreeg hij steeds dezelfde boodschap te horen: dat hij het domste kind ter wereld was. Dommer dan de domste mens die er rondliep op aarde.

Terwijl Bert stil vertelt en met zijn ogen mijn blik aftast om er zeker van te zijn dat ik luister, kan ik helder zien wat er gebeurd is in zijn leven: Bert is gaan geloven in de dingen die hem gezegd werden (dat hij dom is) en heeft op een bepaald moment besloten dat de enige veilige plaats op aarde een plek is waar hij alleen was. Vanuit die overtuiging ‘Enkel als ik alleen ben, ben ik veilig’, heeft hij zijn leven vormgegeven. En is hij dus alleen gebleven. Heeft hij geen mensen kunnen toelaten,

uit angst voor wat er dan weer zou kunnen gebeuren.

‘Veel gedronken en veel gerookt in mijn leven. Ah, ja, ik moest wel. Dat was het enige wat ik had. Ik heb het wel eens geprobeerd met de vrouwkes, maar dat werkte niet. Ik had het al snel benauwd en wilde weg. De wereld in. Of beter gezegd: het café in.’ gaat Bert verder.

Op zijn 48 jaar kreeg hij voor de eerste keer kanker. Ik luister. Neem in me op. Voel hoe mijn hart zich opent voor deze eenzame man. Die vast zit in de leugens van zijn leven. ’s Avonds schrijf ik een brief naar hem. Met woorden die hem beschrijven, zoals ik hem zie. De kans bestaat dat hij mijn woorden niet kan geloven. Omdat ze haaks staan op wat hij al 62 jaar

over zichzelf denkt. (Het ga je goed, Bert. Ik ben oprecht blij dat ik je heb leren kennen. 🤍


Foto: Martine Franck, gezien in het FoMu Antwerpen

94 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven