'Ben ik dan niet egoïstisch?'

'Ben ik dan niet ondankbaar en egoïstisch?' BAM! Meteen een vooroordeel met betrekking tot het 'hebben van verlangens' dat ik zo vaak hoor.


Ik ben tevreden met wat ik heb. Ik heb goed werk, ben gezond, heb gezonde kinderen. Volstaat dat niet? Waarom persé meer willen als ik dat niet voel?' De mannen van 365 dagen Succesvol omschrijven het heel mooi: 'Het hebben van een oké leven belet je van het hebben van een fantastisch leven.' En zo is het. En daar is helemaal niets egoïstischs of ondankbaars aan. Sterker nog: persoonlijk denk ik dat het bijna onze plicht is om onze verlangens au sérieux te nemen. Ze passen namelijk perfect bij ons.

Omdat verlangens een kompas zijn in het leven. Een kompas op weg naar het ten volle leven van datgene wat EXACT bij jou hoort.

Ik heb nooit een verlangen gehad om te gaan benji-springen.

Simpelweg omdat dat niet bij me past en dat mezelf en andere mensen niet zou dienen. Maar ... ik heb wel heel sterk een verlangen gehad naar het zelfstandig ondernemerschap. En naar reizen. En naar dansen. En naar een goede partner waarmee ik mijn vrouw-zijn helemaal zou mogen ontdekken. Waarom? Omdat die specifieke verlangens bij mij passen. Omdat ze me in staat stelden om uit te groeien tot wie ik ben, mijn oude 'verhalen' los te kunnen laten én een bijdrage te zijn aan de mensen om me heen. Ik ben op deze wereld - net als jij en iedereen - om specifiek mijn talenten bij te dragen. En die talenten komen optimaal tot bloei als je eerst je verlangen au serieus neemt en durft te erkennen. En dan gaat de bal aan het rollen ... Van de ene stap, komt de volgende stap en dan weer de volgende en ga zo maar door! Dus, mooi mens, als jij van jezelf weer eens vindt dat je te veel verlangt, te ambitieus bent of je jezelf egoïstisch of moeilijk voelt, cut the crap! Het is niet waar. Verlangens zijn inherent aan het leven.

Een kind zou nooit leren lopen als hij het verlangen niet zou voelen de wereld te gaan verkennen.

17 keer bekeken0 reacties