Doorbreek de cirkel van misbruik

Vorige week wees iemand me op de Radio 1-Podcast 'Drie Dagen'. Die persoon zei me dat ze tijdens het beluisteren aan mij moest denken en aan mijn werk.


Hm. Ik twijfelde. Was ook een beetje bang om te luisteren.

Drie Dagen gaat over Elvire, een vrouw voor wie het psychisch lijden (door o.a. misbruik) té groot was geworden, dat er voor haar nog maar één ding opzat en dat was euthanasie aanvragen.


Oké, ik heb geluisterd en ik was er niet goed van. Omdat ik de donkere plekken van Elvire zelf ook herken en er echt ook momenten zijn geweest dat ik dacht dat ik het niet kon: leven met de pijn die ik voelde.


Aan de andere kant heeft de Podcast en het lijden van Elvire me ook daadkrachtiger gemaakt. Daadkrachtiger om nog meer in mijn missie te gaan staan en dan vooral ook naar mensen die een vorm van misbruik hebben meegemaakt.


Het is namelijk wél mogelijk om ondraaglijk lijden los te laten en voorbij de leugens (want dat zijn het!) van misbruik te gaan.


Dus ... ziehier ... voor het eerst organiseer ik een traject voor mensen die een vorm van misbruik hebben gekend. Tot nu toe werkte ik enkel 1 op 1 in dit gebied.

Het is een sprong in het diepe. Want ik weet dat het taboe groot is en dat mensen het liefst anoniem willen blijven.


Toch wil ik tegelijk een oproep doen om mee te helpen het taboe te doorbreken. Omdat één van de dingen die slachtoffers van misbruik altijd doen, is zichzelf verkeerd maken.

Zichzelf schamen en het liefst van al onzichtbaar willen blijven.


Door dat te doen, houd je het giftige, onbewuste oordeel in stand dat het 'jouw schuld' was. En ook al weten we cognitief dat het niet zo is, toch is dat een overtuiging die vaak een leven lang onbewust kan sluimeren. Waardoor de cirkel van misbruik blijft bestaan. Meer over het traject: https://www.katyaverstraelen.be/product-page/doorbreek-de-cirkel-van-misbruik
32 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven